Wednesday 19 November 2014

ကိုယ္အေလးခိ်န္ ေလွ်ာ့ခ်ေရး သဘာဝနည္းလမ္း ၁၀ ျဖာ


သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ေလွ်ာ့ခ်ေရး သဘာဝနည္းလမ္း ၁၀ ျဖာကေတာ့ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။
(၁)အသီးအနံွနဲ့ အစိမ္းေရာင္ရိွတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ ကယ္လိုရီ အနည္းငယ္သာပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဝလြန္တဲ့သူေတြဟာ ဒီအစားအစာေတြကို မၾကာခဏ ပိုစားသင့္ပါတယ္။
(၂)ဆားဟာ ခႏၶာကိုယ္အေလးခိ်န္ တိုးျမင့္ရတဲ့ အဓိကအေၾကာင္းတစ္ရပ္ ျဖစ္တာောကာင့္ ဆားအလြန္အကံြ် စားသံုးျခင္းကလည္း ေရွာင္က်ဉ္ရပါမယ္။
(၃)နို့ထြက္ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ ဒိန္ခဲေတြ ေထာပတ္ေတြဟာလည္း အဆီဓာတ္ ၾကြယ္ဝတာေၾကာင့္ ေရွာင္က်ဉ္ သင့္ပါတယ္။ အသားနဲ့ အသီးအရြက္မဟုတ္တဲ့ အစားအစာေတြကိုလည္း ေရွာင္က်ဉ္ သင့္ပါတယ္။

(၄)ဂ်င္းစိမ္း၊ သစ္ၾကမ္းပိုးေခါက္နဲ့ ငရုတ္ေကာင္းမႈန့္ စတာေတြဟာ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ေလွ်ာ့ခ် ရာမွာ နည္းလမ္းအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ့ အသံုးဝင္ပါတယ္။
(၅)ဘူးခါးမ်ဳိးေတြနဲ့ ဒန့္ဒလြန္သီးေတြလို အသီးအနံွမို်းေတြဟာ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ေလွ်ာ့ခ်ဖို့ အသံုး တည့္ပါတယ္။
(၆)ပ်ားရည္ ေသာက္သံုးျခင္းဟာ အေကာင္းဆံုး အိမ္တြင္းျဖစ္ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္းတစ္ရပ္ျဖစ္ပါတယ္။ ပ်ားရည္ဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွာရိွတဲ့ အဆီပိုေတြကို ပံုမွန္ လုပ္ငန္းေတြမွာသံုးနိုင္တဲ့ စြမ္းအင္အျဖစ္ ထုတ္ယူအသံုးျပဳနိုင္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။ ပ်ားရည္ကို စတင္ေသာက္သံုးတဲ့အခါမွာ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း အျပည့္ေလာက္ ပမာဏကို ေရေနြးနဲ့ စေသာက္သင့္ပါတယ္။ မနက္ပိုင္းမွာ ေသာက္တာက ပိုေကာင္းပါတယ္။ ျပီးရင္ လတ္ဆတ္တဲ့ ေရွာက္သီးေဖ်ာ္ရည္ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းေလာက္ကိုလည္း ထပ္ေသာက္ ရပါမယ္။
(၇) ေဂၚဖီထုပ္ကိုလည္း ထိေရာက္တဲ့ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ေလွ်ာ့ခ်မႈမွာ ထည့္သြင္းထားပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္ဟာ သၾကားနဲ့ တျခား ကာဘြန္ဟိုက္ဒရိတ္ေတြကို အဆီအျဖစ္ မေျပာင္းလဲသြားေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာ ေဂၚဖီထုပ္က အမ်ားၾကီး အက်ဳိးရိွပါတယ္။ ခ်က္ျပုတ္ျပီးပဲ စားစား... အစိမ္းစားစား အဆင္ေျပပါတယ္။
(၈) ကိုယ္အေလးခိ်န္ ေလွ်ာ့ခ်ေရးစီမံခ်က္မွာ ေလ့က်င့္ခန္း ျပုလုပ္ျခင္းဟာ အလြန္အေရးျကီးတဲ့ အစိတ္အပိုင္းတစ္ရပ္ ျဖစ္ပါတယ္... ဒါ့အျပင္ ကိုယ္ခႏၶာရဲ့ ၾကြက္သားေတြကို ေပ်ာ့ေျပာင္းျပီး က်န္းမာသန္စြမ္းေစပါတယ္... ပထမဆံုး လမ္ေလွ်ာက္ျခင္းနဲ့ စတင္သင့္ျပီး ေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ေျပးတာ ေရကူးတာ ေလွေလွာ္တာေတြကို တစ္ဆင့္ျခင္း လုပ္သြား နိုင္ပါတယ္။
(၉) သံပုရာရည္ကလည္း ကိုယ္အေလးခိ်န္ ေလွ်ာ့့ဖို့ အေကာင္းဆံုး နည္းလမ္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္.. မနက္တိုင္း ဘာအစာမွမစားခင္ သံပုရာရည္တစ္ဖန္ခြက္ကို ေရေနြးနဲ့ ပ်ားရည္တို့နဲ့ေဖ်ာ္ျပီး ေသာက္သံုးရပါမယ္။
(၁၀) အစာမစားခင္တိုင္းမွာ သင္စားေသာက္မယ့္ပမာဏကို တိုင္းတာျပီး တတ္နိုင္သမွ် အနည္းဆံုး ျဖစ္သင့္ပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ ထမင္းစားရမယ့္ ပမာဏဟာ သင့္လက္ထဲမွာ ဆုပ္ထားနိုင္ေလာက္တဲ့ ပမာဏထက္ မပိုသင့္ပါဘူး။ အစာအနည္းငယ္ကိုပဲ ၄ နာရီ ၅ နာရီျခား တစ္ခါေလာက္ ပံုမွန္စားမယ္ဆိုရင္ သင့္ကိုယ္တြင္း အစာေျခခ်က္မႈ လုပ္ငန္းစဉ္က ေကာင္းမြန္စြာ လုပ္ေဆာင္နိုင္ျပီး စားလိုက္တဲ့ အစားအစာကေန အဆီေတြ ျဖစ္မလာေအာင္ ကာကြယ္ေပးနိုင္ ပါလိမ့္မယ္။ ပံုမွန္ေလ့က်င့္ခန္းကိုလည္း ေန့စဉ္ေန့တိုင္း မျဖစ္မေနလုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ သင့္ကိုယ္ အေလးခိ်န္ဟာ သိသိသာသာ က်ဆင္းလာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
Myawady News
Featured News:

0 comments:

Post a Comment