Friday 5 September 2014

ေလ့က်င့္ခန္း မလိုဘဲ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစရန္


ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ခ်င္ေပမယ့္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ဖုိ႔ မအားလပ္တဲ့ သူေတြအတြက္ အစားအေသာက္ အေလ့အက်င့္ကို သတိထား႐ုံနဲ႔ ဝိတ္က်ေအာင္ ကူညီေပးမယ့္ နည္းလမ္းေတြကို တင္ျပလိုက္ပါတယ္။ ၁။ စြပ္ျပဳတ္နဲ႔ စတင္ပါ ကယ္လိုရီနည္း အစားအစာျဖစ္တဲ့ အသီးအရြက္နဲ႔ ငါးကို ခ်က္ထားတဲ့ စြပ္ျပဳတ္တစ္ခြက္ ေသာက္ထားတဲ့ သူေတြဟာ ထမင္းစားတဲ့အခါ ကယ္လိုရီ ရယူစားသုံးမႈ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလ်ာ့နည္းသြားတယ္လို႔ ပယ္ဆယ္ေဗးနီယား တကၠသိုလ္ရဲ႕ သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္ေတြအရ သိရပါတယ္။ ဆာေလာင္ေနတာမ်ိဳးလည္း မခံစားရတာေၾကာင့္ ထမင္းမစားခင္ စြပ္ျပဳတ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ အေလးခ်ိန္က်ေအာင္ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၂။ ေရမ်ားမ်ားေသာက္တတ္တဲ့သူ ျဖစ္ပါေစ လူတစ္ဦးနဲ႔တစ္ဦး ခႏၶာကိုယ္က ေရလိုအပ္တဲ့ ပမာဏ မတူတာေၾကာင့္ ေရေသာက္တဲ့ ေနရာမွာလည္း အနည္းငယ္ ကြာျခားမွာပါ။ ပွ်မ္းမွ်အားျဖင့္ေတာ့ တစ္ေန႔ကို ေရ ၆၄ ေအာင္စ ရရွိဖို႔ လိုအပ္တယ္လို႔
သိရပါတယ္။ ေရမ်ားမ်ားေသာက္တာဟာ အစာအိမ္ကို ေရေတြနဲ႔ ျပည့္ေနေစၿပီး မလိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီကို ဖယ္ရွားၿပီးသား ျဖစ္ေနမွာပါ။ ၃။ အနီေရာင္၊ လိေမၼာ္ေရာင္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ စည္းမ်ဥ္းထားပါ ေန႔စဥ္စားတဲ့ အစာေတြထဲမွာ ဒီအေရာင္ေတြ ပါပါေစ။ အနီေရာင္၊ လိေမၼာေရာင္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ရွိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီးေတြဟာ သင္စားတဲ့ ပန္းကန္ထဲမွာ အျမဲ ပါဝင္ေနမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ကယ္လိုရီေတြ ကင္းေဝးတဲ့ အစာေတြ စားေနရတယ္ဆိုတာ ေသခ်ာေနပါၿပီ။ အေရာင္အေသြးစုံတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ စားေလေလ၊ ပိုမို သက္ရွည္က်န္းမာၿပီး အသားအရည္ ၾကည္လင္ေတာက္ပေလ ျဖစ္ပါတယ္။ ၄။ ဆားစားတဲ့ အက်င့္ကို ေရွာင္ပါ ဆားဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ေစၿပီး ျပန္က်ေအာင္ လုပ္တဲ့ေနရာမွာ အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစတယ္ဆုိတာ သိပါသလား။ အေမရိကန္မွ တစ္ေန႔ကို ဆားပုံမွန္ထက္ ႏွစ္ဆ စားသုံးတဲ့ သူေတြကို ေလ့လာၾကည့္ရာ ေလပြတာ၊ အေလးခ်ိန္ တက္လာတာ၊ ဗိုက္အဆာျမန္တာ၊ ေရငတ္တာေတြကို ခံစားရတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မ်က္ႏွာေတြ ေဖာင္းလာမယ္၊ ဗိုက္ေခါက္ေတြ ထြက္လာၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ ဆားအမ်ားႀကီး စားတာထက္ သဘာဝ အသီးအရြက္ေတြကိုသာ ေရြးခ်ယ္ စားသုံးတတ္ေအာင္ အေလ့အက်င့္ လုပ္သင့္ပါတယ္။ ၅။ င႐ုတ္သီးစားပါ င႐ုတ္သီးဟာ ဆာေလာင္ျခင္းကို တားဆီးေပးတဲ့အျပင္ ဦးေႏွာက္ကေန အန္ဒိုဖင္းေဟာ္မုန္း ထုတ္လုပ္ေပးတာကို ဟန္႔တားတာေၾကာင့္ အစားေတြ အမ်ားႀကီး စားမိတာမွ ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္သြားတယ္လို႔ နယူးေယာက္တကၠသိုလ္ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ သိရပါတယ္။ ၆။ ဇြန္းအစား တူကို အသုံးျပဳၿပီး စားပါ တူနဲ႔စားတာေၾကာင့္ အစားအစာေတြကို ယူတဲ့အခါ ျပဳတ္မက်ေအာင္ အာ႐ုံစိုက္ေနရလို႔ အစာစားတာ နည္းသြားပါတယ္။ တူနဲ႔ ညႇပ္ယူတဲ့ ပမာဏကလည္း နည္းတဲ့အတြက္ စားတဲ့အႀကိမ္ မ်ားတယ္လုိ႔ ထင္ရၿပီး ရင္ျပည့္ေစကာ အစာထပ္မစားမိေတာ့ပါဘူး။

0 comments:

Post a Comment